Stor investeringslyst i de syddanske virksomheder

Konjunkturer for 4. kvartal

Det ser lyst ud for de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark, når de bliver spurgt om forventningerne til årets sidste kvartal. I forhold til seneste kvartal skiller især forventningerne om lettere adgang til lån og kreditter sig ud.

Det går rigtig godt i de små og mellemstore virksomheder. Og nu ser flere af virksomhederne ud til at være klar til at udnytte opsvinget til at øge investeringerne i 4. kvartal.

Størst investeringslyst findes hos fremstillingsvirksomhederne, og det ligger godt i tråd med Syddansk Vækstforums satsning på at øge automatiseringen og udbredelsen af ny teknologi i de syddanske virksomheder. Kun detailhandlen forventer et lavere eller uændret niveau for investeringer.

Også virksomhedernes forventninger til, hvor let det er at få adgang til lån og kreditter, er på sit højeste.

Her skiller især landbrugets forventninger til, at det i det kommende kvartal bliver lettere at skaffe finansiering, sig ud.

Større omsætning og flere job

Præcis halvdelen af de 904 små og mellemstore virksomheder forventer, at omsætningen i 4. kvartal 2017 vil overstige omsætningen i 4. kvartal 2016. 12 pct. forventer en lavere omsætning, mens 37 pct. tror, at omsætningen vil lande nogenlunde på samme niveau.

Optimismen er at finde i alle brancher med fremstillingsvirksomheder og virksomheder med avanceret produktion i top. Laveste forventninger findes i detailhandlen.

Når det gælder forventningerne til nyansættelser er de ligeledes positive på tværs af brancherne. Her er der et stort flertal af virksomheder inden for avanceret produktion, som forventer at skulle på medarbejderjagt. Laveste forventninger findes igen hos detailhandlen og i hotel- og restaurationsbranchen.

Andre pointer fra analysen:

• I forhold til 4. kvartal 2016 forventer et meget stort flertal af virksomhederne, at ordrebøgerne vil blive tykkere i 4. kvartal 2017.
  • Også eksporten ventes at vokse i det kommende kvartal. Her er landbruget mest optimistisk.
  • Blot seks pct. af virksomhederne vurderer, at deres placering er ufordelagtig i forhold til at tjene penge. 69 pct. af virksomhederne mener, at deres placering er meget eller overvejende god.
  • Jobforventningerne er positive og på linje i alle fire byregioner.

FAKTA om Region Syddanmarks virksomhedspanel

Virksomhedspanelet består af mere end 900 direktører fra små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark, som løbende svarer på spørgsmål om regionale erhvervspolitiske problemstillinger.